بسمه تعالی
امید و آرزو، در صحیفه سجادیه
پرهیز از آرزوهای دور و دراز
امید و آرزو اگر به درستی در انسان شکل گیرد، مایه گرمی و حرارت زندگی انسان و سبب ایجاد شوق و شور در راه رسیدن به هدفهاست. انسانی که وجودش از امید و آرزو تهی است. از نعمت شادابی و نشاط بیبهره است. در نتیجه، از پویایی و پیشرفت باز خواهد ماند.
در حکایت است که عیسی مسیح علیهالسلام روزی پیرمردی را دید که با بیل مشغول زیر و رو کردن زمین بود. حضرت عیسی علیهالسلام عرضه داشت: خدایا! امید و آرزو را از دل او بیرون کن! پیرمرد بیل را رها کرد و به استراحت پرداخت. دوباره حضرت عیسی علیهالسلام فرمود: خدایا امید و آرزو را به او برگردان. پیرمرد برخاست و مشغول کار شد. حضرت عیسی علیهالسلام سبب را از او پرسید. او گفت: مشغول کار بودم که با خود گفتم: تو پیر شدهای تا کی باید کار کنی؟ پس بیل را انداختم و به استراحت پرداختم. پس از آن دوباره با خود گفتم که باید تا پایان عمر به راحتی زندگی کنی. پس به امید و آرزوی راحتی، دوباره به سوی بیل رفتم و مشغول کندن زمین شدم».
از نگاه آموزههای دینی، اصل داشتن آرزو پذیرفته شده است. آنچه اسلام پیروانش را از آن باز داشته، آرزوهای طول و درازی است که نه تنها هرگز بدانها دست نمییابند، بلکه انسان را به غفلت و بیخبری میکشانند و او را از رسیدن به حقیقت باز میدارند، چنانکه امام علی علیهالسلام «آرزوی دراز را عامل فراموشی امر آخرت معرفی میفرمایند.» امام سجاد علیهالسلام نیز در صحیفه سجادیه، در مواردی بسیار از طولانی بودن آرزو به خدای مهربان پناه میبرد، از جمله در نیایشی میفرماید: «بارالها! به تو پناه میبریم از اینکه قصد خیانت با کسی کنیم یا به اعمال عجب بورزیم و آرزوهای خود را دراز سازیم».
پیام متن:
از اثرگذاری آرزو در پویایی زندگی و لزوم پرهیز از زیادهخواهی در آرزوها به سبب پیآمدهای زیانبارشان غافل نباشیم.
اهتمام به عمل صالح، به جای آرزوی دور و دراز
در تربیت اسلامی، به همان اندازه که از درازی آرزو نهی شده، به انجام دادن عمل صالح و غنیمت شمردن لحظه سفارش شده است. این سخن، در واقع هشداری است به انسان که با تصویر کردن امیدهای دست نیافتنی یا آرزوهایی که برای رسیدن به آنها سرمایه عمر به هدر میرود، خود را از سعادت ابدی محروم نسازد و از مسئولیت اصلیاش باز بماند؛ زیرا ممکن است، فردایی برای جبران کار نباشد. پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآلهوسلم در حدیثی میفرماید: مبادا که با درنظر گرفتن آرزوها، کارهای واجب را برای فرداها بگذاری؛ زیرا سرمایه تو همین امروز است که در آنی نه فردا (یی که هنوز نیامده).» شتاب سنجیده در انجام دادن کارهای شایسته به جای پروراندن آرزوهای دراز در سر، درس مهمی است که از مکتب تربیتی امام چهارم علیهالسلام در صحیفه سجادیه میآموزیم. آن حضرت در مناجاتی با پروردگار چنین توفیقی را از درگاه احدیت میخواهد: بارالها! بر محمد و آل او درود فرست و ما را از آرزوی دور و دراز باز دار و آرزوی دراز ما را با کردار درست، کوتاه (و معتدل) ساز. تا اینکه به پایان رساندن ساعتی را از پی ساعتی و به سر بردن روزی را از پس روزی و به هم پیوستگی نفسی را به نفسی و پیوستن گامی را به گامی آرزو نکنیم (و همواره درصدد بهرهمندی از لحظهای باشیم که درآنیم).
پیام متن:
ضرورت غنیمت شمردن لحظههای عمر و پرداختن به کار و تلاش سودمند به جای دل سپردن به آرزوهای دراز، انکارناپذیر و مسئولیتآفرین است.
چو دی رفت و فردا نیامد به دست حساب از همین یک نفس کن که هست
خطر آرزوهای دور و دراز
آرزوهای دور و دراز، افزون بر آنکه نشانه خاماندیشی انسان است، فکر وی را از توجه کردن به واقعیتهای زندگی باز میدارد و او را در راه رسیدن به این آرزوها به لغزشهای فراوان دچار میکند. بر این اساس، خداوند در قرآن کریم وجود گرایش انسان به چنین آرزوهایی را وسوسه و القای شیطان میداند و میفرماید: یَعِدُهُمْ وَ یُمَنّیهِمْ وَ ما یَعِدُهُمْ الشَّیْطانُ اِلاّ غُروُرا. (نساء:120) شیطان به آنان وعده میدهد و ایشان را در آرزوها میافکند و (البته) جز غرور (و فریب) به آنان وعدهای نخواهد داد.
امام سجاد علیهالسلام ، رهایی از دام چنین آرزوهای فریب دهنده و تباه کننده را از خداوند درخواست میکند و از حضرتش میخواهد که برای تعدیل در آرزوها، همواره یاد مرگ را در برابر چشمانش مجسم بدارد. نیایش آن حضرت در این باره چنین نغز و تأمل برانگیز است: خدایا! ما را از نیرنگ (و فریب) آرزو سلامت دار و از شر آن ایمن گردان و مرگ را در برابر دیدگان ما مجسم کن و ما را چنان مکن که یک روز در یاد مرگ باشیم و روز دیگر آن را فراموش کنیم (بلکه توقیمان ده تا همواره به یاد آن باشیم).
پیام متن:
آرزوهای دور و دراز به حکم آنکه ریشه در وسوسههای شیطانی دارد، همواره برای انسان زیانبار است و یکی از راههای مؤثر برای کنترل چنین آرزوهایی، یاد کرد بسیار از مرگ است.
آرزوی داشتن فرزند صالح
از جمله خواستههای قلبی انسان مؤمن، آرزوی داشتن فرزندان صالح است تا مایه روشنی چشم او نزد پروردگار و ذخیره روز قیامت او باشند. امام علی علیهالسلام داشتن چنین فرزندانی را آرزوی باطن خویش معرفی میکند و میفرماید: به خدا سوگند! من هرگز از خداوند فرزندی خوبرو و خوش قامت نخواستم. از پروردگارم درخواست کردم فرزندانی عطایم کند که همواره در حال ترس از خدا و همیشه متوجه و به یاد او باشند. تا وقتی با این ویژگیها به آنان مینگرم که فرمانبردار خدای متعال هستند، چشمانم به ایشان روشن شود. امام سجاد علیهالسلام نیز در صحیفه سجادیه، نیایشی را به طور کامل درباره فرزندان خویش اختصاص داده و پاک نهادی و داشتن ویژگیهای نیک روحی را برای آنان درخواست میکند: بارالها! بر من به بقای فرزندانم و به اصلاح کردن ایشان و بهرهمندایم از آنان منت گذار و آنان را نیکوکاران و پارسایان و بینایان و شنوایان و فرمانبرداران خودت قرار ده؛ آمین.
پیام متن:
آرزوی داشتن فرزندان صالح و دعای خیر برای آنان، از مهمترین و باشکوهترین خواستههای پدر مسئولیتپذیر از خداوند رحمان است.