پیشتازی اسلام در ریاضیات
مسجدها و ساختمان های بزرگ دیگر ساخته شده توسط معماران اسلامی در سرتاسر خاورمیانه ،آسیای مرکزی و جاهای دیگر دارای شکوه بسیاری هستند . بر روی کاشی ها با طرح های پیچیده ، نقشه های ماهرانه ای ترسیم شده است.
دانشمندان می گویند: الگوهای پیچیده و باشکوه معماری اسلامی در قرون وسطی بیانگر آن است که طراحان اسلامی 500 سال قبل از محققان غربی در ریاضیات پیشرفت کرده بودند.به گزارش خبرگزاری استرالیا ، محققان در مجله ی "ساینس" (Science) نوشتند: تا قرن پانزدهم میلادی، الگوهای کاشی های زینتی در معماری های بسیار ماهرانه ی اسلامی به حدی از پیچیدگی رسیده بود که کمی اغراق امیز است اگر به آن طراحی های "کریستال نما" (Quasicrystalline) اطلاق شود. تنها در دهه ی 1970 میلادی در غرب، پروفسور "راجر پنروس" (Penrose Rager) ریاضیدان و کیهان شناس انگلیسی اولین فردی بود که توانست این طراحی های هندسی را توضیح دهد. الگوهای کریستال نما شامل ویژگی های ذیل است:
واحدهای درهم قفل شده (با لبه برای قفل و بست) (Interlocking)
که هرگز تکرار نمی شود حتی زمانی که در تمام جهت ها به طور نامحدود امتداد یابد و دارای شکل ویژه ای از تقارن است. "پیتر لو" (Lu Peter) از دانشگاه هاروارد می گوید: "این کاملا حیرت اور است". "پیتر لو" (Lu Peter) و پروفسور "پائول اشتاین هارت" (Steihaurbt Paul) از دانشگاه پرینستون به ویژه به طرح های درب "مسجد امام" اصفهان در ایران - که در سال 731 شمسی (1453 میلادی) ساخته شده است - استناد می کنند.
سنت های اسلامی در کارهای هنری نمادی خاص دارد.
مسجدها و ساختمان های بزرگ دیگر توسط معماران اسلامی در سرتاسر خاورمیانه، آسیای مرکزی و جاهای دیگر دارای شکوه بسیاری هستند; بر روی کاشی ها با طرح های پیچیده ی، نقشه های ماهرانه ای ترسیم شده است.
دیوارهای سازه های اسلامی در قرون وسطی نشان دهنده ی الگوهای هندسی مجلل با طرح های ستاره و چندضلعی هستند.
تحقیقات بیانگر آن است که تا 1200 سال - همان گونه که این طرح ها مشخص است - پیشرفت های مهمی در طرح ها و ریاضیات اسلامی پدید آمد.
"پیتر لو" (Lu Peter) اضافه می کند: "می توانید تحقیق کنید و سیر تکاملی مهارت های روبه تزاید هندسی را مشاهده فرمایید; این طرح ها به گونه ای است که از الگوهای ساده شروع می شود و همواره به طرح های پیچیده تر ختم می شود".
اگر بخواهیم از موفقیت های اسلام صحبت کنیم می توانیم به موارد ذیل اشاره داشته باشیم: در حالی که اروپا در منجلاب قرون وسطی گرفتار شده بود فرهنگ اسلامی در ابتدای قرن هفدهم در طی قرون متمادی در ریاضیات، پزشکی، مهندسی، سرامیک، هنر، منسوجات، معماری و حوزه های دیگر علوم به مرحله ی شکوفایی رسیده بود. "پیتر لو" (Lu Peter) می گوید: یافته های جدید بیانگر آن است که فرهنگ اسلامی حتی پیشرفته تر از آن بود که بخواهیم تصور کنیم.
"پیتر لو" (Lu Peter) در سفر به "ازبکستان"، متوجه بنایی اسلامی مربوط به قرن شانزدهم میلادی می شود که با کاشی های ده ضلعی دارای طرح های گرافیکی مزین شده بود; این طرح ها حس کنجکاوی وی را نسبت به کاشی کاری های شبه بلورین اسلامی تحریک می کند.
اگر بخواهیم به توجه جهانی از پیشرفت های جهان اسلام صحبت کنیم می توانیم به موارد ذیل اشاره نماییم:
مهارت ها و اغواگری های الگوهای اسلامی - که در معماری آن ظاهر شده است - محققان را در سراسر جهان شیفته ی خود کرده است. پروفسور "امیل ماکوویکی" (Makovicky Emil) از دانشگاه کپنهاک (Copenhagen) در دانمارک در دهه ی 1990 میلادی متوجه شد که رابطه ای بین این طرح ها و شکلی از طرح های شبه بلورین وجود دارد. پروفسور "امیل ماکوویکی" (Makovicky Emil) به ویژه شیفته ی مقبره ای در مراغه (ایران) شده بود.
البته این تحقیقات واکنش های مختلفی داشته است. "یوشع سوکولار" (Socolar Josha) فیزیکدان و استادیار دانشگاه "دوک" (Duke) که تحقیقات زیادی در مورد شبه کریستال ها دارد این چنین اظهار نظر کرده است: هنوز معلوم نیست که هنرمندان اسلامی در قرون وسطی به طور کامل از خواص ریاضی الگوهایی - که ساخته اند - واقف باشند. "یوشع سوکولار" (Socolar Josha) می گوید: "این طرح ها شما را از این که آنان خوشبخت بوده اند متعجب می کند; اما حقیقت آن است که این طرح ها به ساختارهایی که پروفسور "راجر پنروس" (Penrose Rager) در نیمه ی قرن 1970 میلادی کشف کرده است، نزدیک است".
وی چنین می افزاید: "خیلی خنده دار خواهد بود که کسی به طور غیرمنتظره و در متقاعدکننده ترین حالت مدعی شود که از کاشی کاری های بزرگ تر دریافته است که مسلمانان از هندسه بیش از آن چه امروز می دانیم می فهمیده اند!!!"